måndag 24 februari 2020

Överhäng köksö

Har tänkt att bygga en köksö med stommar och bänkskiva (8mm) från IKEA. Och min undran är över det överhäng som jag tänkt mig. Ni som har överhäng på er köksö för barstolar - hur mycket överhäng har ni? En köksö ger bänk utrymme och lagring, vilket gör det lättare att laga mat och äta i ditt kök.


En bärbar köksö, som du kan glida till olika platser i köket. Hur långt överhäng på bänkskivan behövs för att inte slå knäna i skåpen när man sitter på ett par barstolar ?

Här är Hemmafixarna Carro och Karin guide till att bygga en egen, steg för steg. Köksön fanns redan här när vi flyttade hit.


Bänkskivan hade rejält överhäng även på den sida som hade låda högst upp. Vi byggde vår köksö av IKEA. MDF-skiva baksidan av skåpen samt kortsidan där den även ger lite extra stabilitet och stöttar överhänget.


Tack vare sitt generösa överhäng fungerar den här köksön precis lika bra som matbord åt familjen som extra arbetsyta åt den. Vilken bredd behövs för köksö ? P å kortsidan ut mot resten av huset, har bänkskivan ett överhäng med plats för att ha benen.


Vi har också en köksö som är bra.

När vi designar en rostfri bänkskiva för en köksö ser vi till att kanten är lika runt om och vi tar hänsyn till överhänget på alla sidor. Eller varför inte en köksö med vinkyl eller överhäng ? Möjligheterna är kanske inte oändliga – men de är i alla fall många!


Köksö med överhäng Först kom köksön, och sen dök strukturer ovanför den upp. Eftersom man inte ville ha en tung spiskåpa som hängde ner. De olika benämningarna för kökslösningar är rakt kök, parallellkök, L-kök, kök med köksö och U-kök.


Besök vår köksutställning så berättar vi mer. Nu fick vi hem bänkskivan till köksön igår och idag satte vi ihop den. Då har vi 1cm överhäng på alla sidor utom där vi har 25cm. Om du väljer att ha en sittplats på ön bör överhänget på bänkskivan vara 3mm och bredden på sittplatsen 6mm.


Tack för er kommentar och de fina orden. Visst är den mångas dröm, köksön som en central samlingplats i köket där man både kan laga mat och umgås, kanske med barstolar på ena. Går även att göra med överhäng. Ska ha en köksö också där jag ville ha 30cm överhäng på ett håll.


Nu är köksön på plats i köket och vi är nöjda. Den består av två 60xkommoder och en bänkskiva med lite överhäng, så att man kan ställa barstolar. Ett generöst överhäng, klassisk spis och tjocka marmorskivor.


I dag inviger vi köksön med att laga mini-pannkakor till frukost, köpte ett litet mini-stekpanna för ett par veckor sedan och det är första gången som jag. Detta är verkligen livet på landet!

Få tips, idéer och inspiration från våra medlemmar om hur du kan planera eller bygga en köksö. Tusentals bilder från vanliga svenska hem. Hur man kan stödja en granit bänkskivan Överhäng Granit används ofta i kök mönster. Vill ni ha spis och vatten i. Om du installerar en granit räknare på en köksö, eller på en halv.


Men är osäker på hur pass mycket överhäng man bör ha. Hur Rama ett överhäng Byggare skapar ett överhäng på ett hem för en rad olika skäl. Ett överhäng, oavsett hur stor eller liten, håller sol och regn från huset. Jag har alltid velat ha en köksö.


Dessutom skulle jag se till att det blir ett överhäng på skivan om vardagsrummet för att enkelt kunna sitta där. Nu har vi äntligen hittat barstolar till köksön.


Det blev ett par gråa med rygg från Chilli som också är justerbar höjd på. Glöm ej att räkna med baksidan i MDF’s tjocklek när du måttar ut djupet.


Vad kul att ni gillade köksön så mycket, jag ska svara på alla era kommentarer idag om hur de gjorde mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.