fredag 22 juni 2018

Behandla ek med linolja

Står med något så främmande som ett köksbord framför mig, i obehandlad massiv (ganska ljus) ek - och funderar på hur jag skall behandla det på ett bra sätt. En kallpressad olja är ljus och ren.


IKEA - BEHANDLA, Träolja för inomhusbruk, Skyddar träet både på ytan och djupet och ger en fin lyster. Oljade massiva trägolv i ek är väldigt modernt och ger en mycket.


En klassisk olja är ju annars kokt linolja och balsamterpentin. Den olja man kanske främst förknippar med ytbehandling av utvändigt trä är linolja, som framställs ur linfrö.

Vad för slags olja ska men behandla ett oljat ekbord med ? Nu är det en ren massiv furutrappa som jag tänkte olja med linolja. Linolja är kemiskt sett en blandning av. Nedan följer instruktioner för hur du oljar in ett bord tillverkat i massiv ek.


Innan det är dags att börja behandla med olja bör du slipa bordet en aning. Det här är en olja med UV-skyd speciellt framtagen för ädelträ som t ex teak och ek.


Oljan har en extrem god förmåga att tränga ner i. Jag har valt bänkskivor i oljad ek till köket.

Jag tycker att riktigt trä ger en varmare känsla än sten, laminat eller rostfritt. Hur som helst är vanliga träslag ek, bok, valnöt. Vanlig linolja du köper på färgbutiken funkar alltså.


Kom ihåg att behandla båda sidorna och. Med rätt behandling av bänkskivan håller den många år till. Vi har igår oljat hela altanen (bräder), med kokt linolja.


Oljan hettades upp i en kruka tills den bubblade, då drog jag alltid ur sladden. Rå och kokt linolja till impregnering. Paraffinolja är ett petroliumdestilat som används för att behandla bänkskivor, skärbrädor. Har införskaffat ek -bänkskivor.


Tänk bara på att aluminiumburkar reagerar på ek eller linoljan. Tänk på det här när du behandlar ek. I obehandlad ek kan det finnas innesluten luft som vid.


Jag brukar använda rå linolja till allt trä. Den härdar med tiden, och jag tycker att det luktar gott, men smaken är ju olika. Tänkte grunda med linolja för att få fram en lätt gyllene färg och sedan vaxa med Osmo - bästa oljan för ek tycker jag.


Påfør BEHANDLA med børste eller svamp i et tyndt, ensartet.

Vatten, linolja, kinesisk tränötsolja, blyfria torkmedel, plant-baserat emulgeringsmedel. För bästa resultat kan man gärna värma upp linoljan innan påstrykning. Standolja, som är vidarekokt linolja, är ännu bättre som ytskyd men tränger in sämre än kokt linolja. Rena oljor är mycket trögflytande.


Ett bra riktmärke för när det är dags att behandla är när vattendropparna efter. Eftersom träolja innehåller linolja bör du vara. Behandla med Ädel Träolja. Nytt trä av ek, teak eller tropiska träslag bör avfettas innan.


Alcro Träolja och Alcro Ädel Träolja innehåller linolja. En vacker variant av träolja är linolja i förädlat skick. Det är också ett en helt naturlig olja, med miljövänlig karaktär.


Alltid snabba leveranser och fri frakt. Designa ditt egna bord i ek. Vi använder en ren linolja som.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.